KOTA BHARU - Jabatan Kesihatan Negeri Kelantan (JKNK) mengarahkan dua buah premis perniagaan makanan di sini ditutup selepas gagal mencapai standard kebersihan yang telah ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) pada Rabu.
Pengarahnya, Datuk Dr Zaini Husin berkata, arahan penutupan premis itu selama dua minggu dibuat mengikut Seksyen 11 Akta Makanan 1983.
Iklan
Iklan
Beliau berkata, sebanyak 116 notis kompaun telah dikeluarkan oleh JKNK kepada pemilik premis dan pengendali makanan atas pelbagai kesalahan selepas melanggar Peraturan-Peraturan Kebersihan Makanan 2009.
Dr Zaini berkata, JKNK akan terus melakukan operasi bagi memastikan makanan yang disediakan adalah selamat untuk pelanggan.
"Saya menasihatkan agar pengusaha premis mematuhi peraturan dari pelbagai aspek kebersihan agar menjamin keselamatan makanan.
"Orang ramai yang mempunyai sebarang pertanyaan boleh melayari laman sesawang http://jknkelantan.moh.gov.my/v3/ atau http://www.facebook.com/HealthofKelantan," katanya.