Pelajar tahun akhir Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan Pemasaran UiTM Machang, Wan Muhammad Syukri Wan Norjik, 25, menunjukkan suhu bacaan kelembapan di dalam inkubator iMistroom 2000.
Suhu tersebut antara 85 hingga 95 peratus dan suhu antara 23 hingga 30 darjah celcius sekali gus dapat meningkatkan kualiti hasil cendawan sebagaimana yang disyorkan oleh Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI).
Universiti Teknologi MARA (UiTM) Cawangan Kelantan membuka lembaran baharu apabila menggunakan sistem iMistroom 2000 (rumah cendawan pintar modular) yang pertama di Malaysia untuk menghasilkan cendawan tiram putih, dia ianya juga boleh dipantau dan dikawal dari jarak jauh kerana dilengkapi 'cooling pad' bagi menjaga suhu pada kadar yg sesuai dan lampu ultraviolet yang berfungsi untuk menggalakkan pertumbuhan dan pembesaran cendawan.
Suhu tersebut antara 85 hingga 95 peratus dan suhu antara 23 hingga 30 darjah celcius sekali gus dapat meningkatkan kualiti hasil cendawan sebagaimana yang disyorkan oleh Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI).
Universiti Teknologi MARA (UiTM) Cawangan Kelantan membuka lembaran baharu apabila menggunakan sistem iMistroom 2000 (rumah cendawan pintar modular) yang pertama di Malaysia untuk menghasilkan cendawan tiram putih, dia ianya juga boleh dipantau dan dikawal dari jarak jauh kerana dilengkapi 'cooling pad' bagi menjaga suhu pada kadar yg sesuai dan lampu ultraviolet yang berfungsi untuk menggalakkan pertumbuhan dan pembesaran cendawan.