GARAM merupakan sebatian bukan organik yang mengandungi mineral penting yang diperlukan oleh tubuh manusia dalam jumlah yang kecil.
Garam juga dikenali sebagai natrium klorida dengan menggunakan simbol NaCl.
Sodium (nama lain bagi natrium) pula adalah mineral yang terkandung dalam garam. 1 sudu teh garam (5g) adalah bersamaan dengan 2000mg sodium (NCCFN, 2010). 5g garam? 2000mg sodium
Walaupun garam adalah penting untuk metabolisma tubuh badan kita, namun, pengambilan garam yang berlebihan boleh meningkatkan pelbagai risiko seperti:
- tekanan darah tinggi
- penyakit kardiovaskular.
Selain itu, garam berlebihan dalam badan juga boleh menyebabkan cecair dalam badan terkumpul dan membebankan buah pinggang.
Justeru itu, anda perlu mengambil kurang daripada 1 sudu teh garam sehari untuk mengelakkan penyakit.
Tahukah anda di mana garam boleh didapati selain dalam masakan?
Sebenarnya, garam atau sodium boleh didapati dalam pelbagai bentuk. Selain garam masakan (natrium klorida), ia juga boleh didapati dalam bahan pengawet dalam bentuk sodium nitrat dan sodium benzoat.
Antara makanan yang menggunakan bahan pengawet termasuklah:
1) marjerin
2) jeruk
3) jeli
4) mee kuning
5) kicap
6) jem
7) cili boh
8) minuman ringan
Sodium juga boleh didapati dalam roti dan pastri. Ini berpunca daripada penggunaan serbuk penaik yang juga dikenali sebagai sodium bikarbonat.
Bagaimana perkara ini boleh berlaku?
Sebagai contoh, seseorang yang gemar makan roti putih bersama kacang panggang mungkin akan mengambil lebih tinggi sodium berbanding orang yang gemar makan telur asin. Disebabkan garam tersembunyi tidak memberi rasa masin.
Kebanyakan orang cenderung untuk mengambil makanan tersebut dalam kuantiti yang banyak. Ini menyebabkan jumlah kumulatif sodium dalam diet hariannya menjadi lebih tinggi.
Oleh itu, anda perlu mengawasi pengambilan makanan-makanan yang mempunyai garam tersembunyi.
Sumber: Kementerian kesihatan Malaysia (KKM)