Pameran yang bermula hari ini hingga 31 Mac tahun depan bertemakan 'Dapo Mok Kita' bertujuan mengimbau kenangan 'air tangan' orang lama dalam menyediakan makanan seperti kuih-muih lama yang sukar ditemui.
Program anjuran Lembaga Muzium Negeri Terengganu bertujuan memartabatkan warisan budaya tinggalan nenek moyang yang semakin dilupai generasi moden.
Pameran itu turut menonjolkan keunikan dan kehebatan seni dan budaya makanan tradisi negeri seperti Nasi Dagang, Keropok Lekor, Opok-Opok, Ke'ang, Che Abas Demam, Lempeng Anakkang, Urat Jati, Puli Ubi Kayu, Tepung Pasung, Ghepok Kacang, Nisan Nyior dan Loklik.
Program anjuran Lembaga Muzium Negeri Terengganu bertujuan memartabatkan warisan budaya tinggalan nenek moyang yang semakin dilupai generasi moden.
Pameran itu turut menonjolkan keunikan dan kehebatan seni dan budaya makanan tradisi negeri seperti Nasi Dagang, Keropok Lekor, Opok-Opok, Ke'ang, Che Abas Demam, Lempeng Anakkang, Urat Jati, Puli Ubi Kayu, Tepung Pasung, Ghepok Kacang, Nisan Nyior dan Loklik.