Penubuhan Lembaga Ruminan bantu tingkat pengeluaran makanan
SEPANG - Penubuhan Lembaga Ruminan yang dijangka bermula secara berfasa pada tahun hadapan merupakan satu usaha dilaksanakan oleh Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (MAFI) bagi meningkatkan pengeluaran makanan berasaskan ruminan.
Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Makanan II, Datuk Che Abdullah Mat Nawi berkata, penubuhan lembaga berkenaan telah dicadangkan dan dipersetujui di peringkat Jawatankuasa Kabinet Mengenai Keselamatan Makanan Negara sebelum ini.
Beliau berkata, penubuhan lembaga ini juga selari dengan hala tuju MAFI menerusi Dasar Agro Makanan Negara 2.0.
"Ini merupakan usaha bagi memartabatkan industri dan meningkatkan pengeluaran hasil berasaskan ruminan di negara ini," katanya selepas mengadakan lawatan kerja ke ladang lembu dan kambing di Desa Vista, di sini pada Jumaat.
Menerusi lawatan berkenaan, Che Abdullah berkesempatan meninjau salah sebuah ladang dimiliki oleh seorang pengusaha, Mohd Subhi Mohd Masuru,51 yang memiliki lebih 300 ekor lembu dan kambing secara keseluruhan.
Dalam pada itu, Mohd Subhi berkata, sepanjang mengusahakan ternakan berkenaan, pihaknya berdepan beberapa cabaran namun berjaya diatasi hasil bantuan Jabatan Perkhidmatan Veterinar (DVS).
"Ketiadaan kemudahan seperti bilik penyejukan dan rumah sembelihan turut memberi kesan kepada perusahaan ternakan ini, namun DVS sentiasa membantu dalam memberi perkhidmatan seperti suntikan vaksin dan pengambilan darah berjadual," katanya.
Tambah Mohd Subhi, pihaknya sememangnya mempunyai perancangan untuk meluaskan perusahaan perniagaan itu malah usaha ke arah itu sedang dilakukan ketika ini.
"Perancangan jangka panjang memang ada namun ia bergantung kepada modal yang ada," katanya.
Muat turun aplikasi Sinar Harian. Klik di sini!