Rebung buluh lemang
27 September 2021 07:02pm
Masa membaca: 4 minit
Masri Shaari, 65 menunjukkan rebung buluh lemang yang sudah dibuang kulit dan diambil bahagian dalamnya yang lembut untuk dijadikan ulam-ulaman atau dimasak lemak cili padi, kari udang dan pajeri di rumahnya di Kampung Paya Palas, di sini, hari ini.
Masri Shaari, 65 membuang kulit rebung buluh lemang sebelum diambil bahagian dalamnya yang lembut untuk dijadikan ulam-ulaman atau dimasak lemak cili padi, kari udang dan pajeri di rumahnya di Kampung Paya Palas, di sini, hari ini.
Rebung buluh lemang yang dipotong kecil sebelum direbus untuk dijadikan ulam-ulaman atau dimasak lemak cili padi, kari udang dan pajeri di Kampung Paya Palas, di sini, hari ini.
Bukan sahaja enak dimakan, rebung mempunyai pelbagai khasiat antaranya mampu menyejukkan badan dan mencegah pelbagai jenis penyakit berbahaya termasuklah kanser.
Jadi, tidak hairanlah rebung antara yang diminati orang ramai untuk dijadikan bahan masakan yang boleh didapati di sekitar kampung atau tumbuh liar di hutan.
Selain rebung buluh lemang, antara spesis lain yang digemari ialah rebung buluh beting, rebung hutan dan rebung buluh madu.