Kes keracunan makanan menurun
SHAH ALAM - Kes keracunan makanan di negara ini menunjukkan trend penurunan sejak tiga tahun lalu, kata Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.
Menurut beliau, trend penurunan episod keracunan makanan dicatatkan sejak tahun 2019 iaitu 516 kes pada tahun 2019, 288 kes pada tahun 2020 dan 197 kes pada tahun 2021.
"Dalam situasi pandemik Covid-19, kes keracunan makanan terus menurun sebanyak 31.6 peratus iaitu daripada 288 kes pada tahun 2020 kepada 197 kes pada tahun 2021," katanya dalam satu kenyataan pada Ahad.
Beliau berkata, episod keracunan makanan di Malaysia semasa bulan Ramadan juga mencatatkan penurunan pada tahun 2020 iaitu 22 kes berbanding 36 kes pada tahun sebelumnya.
"Manakala terdapat peningkatan kes keracunan makanan pada tahun 2021 iaitu sebanyak 39 kes (77.3 peratus).
"Hal ini berkemungkinan besar disumbangkan oleh pembelian juadah makanan di luar setelah kebenaran pengoperasian bazar Ramadan dilaksanakan pada bulan Ramadan tahun 2021 bersekali beberapa prosedur operasi standard (SOP) yang ketat," katanya.
Muat turun aplikasi Sinar Harian. Klik di sini!