Lemang tepung tradisional

A
A
A
Pengusaha lemang tepung, Zainab Idris, 58, menunjukkan lemang tepung siap dimasak yang ditempah pelanggan sempena sambutan Aidilfitri ketika tinjauan fotoBernama di sini.

Jika dilihat

luaran, ia sama seperti lemang diperbuat daripada beras pulut yang menjadi juadah tradisional popular setiap kali sambutan hari raya. 

Namun, apabila diperhatikan, ramai dapat menyedari saiz

buluhnya lebih 'halus' berbanding lemang pulut, selain tiada daun pisang digunakan dan 'isi buluh' yang berwarna coklat. 

Proses membakar lemang tepung juga, menurut Zainab kebiasaannya

mengambil masa antara satu hingga dua jam, dan boleh diketahui sudah masak apabila isinya 'sedikit keluar' daripada bahagian atas buluh. 

Seperti raya tahun-tahun sebelumnya, Zainab dan

suami Nordin Baki, 62, menyiapkan ratusan tempahan lemang tepung di dapur rumah mereka di Kampung Melayu Jerkoh di sini, dengan bantuan anak, menantu serta cucu.


Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!
Artikel Disyorkan
No Image Caption
GALERI

PM beramah mesra dengan jemaah

No Image Caption
GALERI

Kawasan masjid dinaiki air

No Image Caption
GALERI

Banjir di Jitra

No Image Caption
GALERI

Ombak kuat di Jalan Pantai Bersih