Dapo Mok Kita
Pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Haji Abdul Rahman Limbong, Nur Fitri Salwa Apiyang@Mohamad, 18, (kiri) bersama rakan-rakan merasai pengalaman berada di dapur zaman dahulu semasa melawat Pameran Dapo Mok Kite: Gastronomi Alam Melayu 2023 di Kompleks Muzium Negeri Terengganu hari ini.
Pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Haji Abdul Rahman Limbong, Nur Fitri Salwa Apiyang@Mohamad, 18, (tiga, kanan) bersama rakan-rakan merasai pengalaman 'berniaga' seperti zaman dahulu semasa melawat Pameran Dapo Mok Kite: Gastronomi Alam Melayu 2023 di Kompleks Muzium Negeri Terengganu hari ini.
Pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Haji Abdul Rahman Limbong, Sharifah Aina Aisyah Syed Rosley berpeluang melihat dapur yang digunakan oleh masyarakat dahulu semasa melawat Pameran Dapo Mok Kite: Gastronomi Alam Melayu 2023 di Kompleks Muzium Negeri Terengganu hari ini.
Pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Haji Abdul Rahman Limbong, Nurul Huda Nabihah Rosli merakamkan gambar 'miniatur' warung pada zaman dahulu semasa melawat Pameran Dapo Mok Kite: Gastronomi Alam Melayu 2023 di Kompleks Muzium Negeri Terengganu hari ini.
A
A
A
Program anjuran Lembaga Muzium Negeri Terengganu bertujuan memartabatkan warisan budaya tinggalan nenek moyang yang semakin dilupai generasi moden.
Pameran itu turut menonjolkan keunikan dan kehebatan seni dan budaya makanan tradisi negeri seperti Nasi Dagang, Keropok Lekor, Opok-Opok, Ke'ang, Che Abas Demam, Lempeng Anakkang, Urat Jati, Puli Ubi Kayu, Tepung Pasung, Ghepok Kacang, Nisan Nyior dan Loklik.
Muat turun aplikasi Sinar Harian. Klik di sini!